Återvinning av bläckpatroner

Genom att välja återvunna, återanvända och återfyllda bläckpatroner kan du spara en hel del pengar. Ytterligare ett skäl att välja det framför nytillverkade patroner är att det också är mycket bättre för miljön. Varje år används många miljoner bläckpatroner, och av dessa slängs fortfarande så mycket som 95%. Ändå är de tillverkade i icke-nedbrytbara material som är skadliga för miljön. Genom att lämna in dina patroner till återvinning, minska du de skadliga konsekvenserna av patroner som hamnar i naturen. Du hjälper dessutom till att minska resursåtgången vid tillverkningen av bläckpatroner. I sådan tillverkning används både plast och metall, vilket tillverkas av petroleum respektive malm – båda ändliga resurser.

Idag har återvinningsindustrin system igång, där återlämnade tomma patroner rengörs och återfylls för att sedan användas igen. Vanligen kan en patron användas upp till fyra gånger på detta sätt innan den är utsliten. Utslitna och trasiga patroner bryts ned. Plasten och metallen i dem återvinns och används i andra sammanhang. Nästan alla patroner från de stora tillverkarna kan återanvändas, och kan de inte det återvinns de direkt på detta sätt.

Återvunna bläckpatroner är mycket billigare än nytillverkade. De kan användas för alla dina utskrifter, men tänk på att utskriftskvaliteten till stor del beror på bläckets kvalitet. Återvinningsföretagen måste följa strikta regler för att säkerställa att de återanvända patronerna håller hög kvalitet. Om du ändå känner dig tveksam till att deras kvalitet duger för dina mest krävande utskrifter, kan du i alla fall använda dem för enkla vardagsutskrifter.

Det finns många olika företag som specialiserar sig på att samla in använda bläckpatroner och återvinna dem. Vissa erbjuder gratis frakt av använda patroner, andra ger rabatt för den som köper återvunna patroner och ytterligare några erbjuder pengar för använda patroner. Du kan alltså spara eller till och med tjäna lite pengar samtidigt som du gör något för miljön. Det finns faktiskt till och med organisationer som går ett steg längre och skänker en mindre summa till välgörenhet för varje patron de samlar in.

Att själv fylla på patroner är ett annat sätt att återanvända dem. Köper du refillförpackningar och fyller på patronerna med bläck, återanvänds de ju. Det kan vara lite krångligt att fylla på de första gångerna, men du lär dig snabbt. Man bör inte återanvända en patron på detta sätt mer än två till tre gånger, men skulle alla göra detta, skulle en otrolig mängd resurser kunna sparas.

Vi måste gemensamt ta ansvar för miljön vi lever i och för att dess resurser används på ett ansvarsfullt sätt. Släng därför inte dina använda bläckpatroner i soptunnan. Lämna dem till återvinning.

Översättning från engelskan av Amande Ordtjänster – korrektur och översättningar